Mašinski tehničari za kompjutersko konstruisanje se bave poslovima vezanim za projektovanje, izradu i održavanje mašina i alata, na pripremi i vođenju proizvodnje mašinskih delova i alata, kao i kontroli rukovanja i održavanja alatnih mašina. Bave se mašinskom konstrukcijom koristeći računarske programe. Pomoću programa AUTOCAD izrađuju tehničke crteže i konstruišu mašinske elemente. Modeliraju mašinske elemente pomoću programa PRODESKTOP i spajaju u složenije sisteme pomoću programa SOLIDWORKS.
 
Izvode i manje složene proračune i izrađuju tehničku dokumentaciju. Rade u savremenim konstrukcionim biroima, gde se primenjuje savremena računarska oprema. Ovaj obrazovni profil pruža dobro predznanje za upis na mašinski fakultet, ili druge tehničke fakultete.
 
Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje je profil u okviru koga se školuju stručnjaci potrebni za rad u oblasti modeliranja i konstruisanja mašinskih delova. Sa diplomom ovog profila moguće je naći posao u  fabričkim kompleksima, konstrukcionim biroima,… Ovaj profil osposobljava kadrove za modeliranje, konstruisanje i proračun mašinskih delova i konstrukcija kao i za izradu tehničke dokumentacije uz pomoć CAD paketa PRO/DESKTOP i PRO/ENGINEER,…